הלוואות וגיוס אשראי לקבוצות רכישה
מחירי הדיור הגבוהים בישראל גורמים לרוכשי הנדל"ן הפוטנציאליים לחפש פתרונות יצירתיים כדי להוזיל את העלויות ולהפוך את חלום הדירה למציאותי יותר. זוגות צעירים או אנשים בתחילת דרכם המקצועית מתקשים לרוב לגייס את ההון העצמי הדרוש כדי להגיע למינימום ההכרחי לקבלת משכנתא. כתוצאה מכך, אופציית ההתאגדות בקבוצות רכישה הופכת להיות יותר ויותר פופולארית בישראל.
כיצד מקבלים מימון לקבוצות רכישה?
כדי להתחיל את התהליך של בניית נדל"ן במסגרת קבוצות רכישה, קודם כל צריך לגייס את המשאבים הכספיים הדרושים לכך. הדרך העיקרית לעשות את זה, היא לפנות לאחד הבנקים ולברר מהפקידים על התנאים של אשראי לקבוצות רכישה שזמינים באותו בנק. כמובן שיש לברר על האפשרויות בקרב מספר בנקים ולעשות סקר שוק, שכן העלויות יכולות להשתנות מבנק לבנק.
מבחינת הבנק, ההתייחסות לקבוצות רכישה היא בדומה לעסקאות מימון לקבלנים ויזמי נדל"ן (גם כאן הבנייה מתבצעת באופן עצמאי ולא על ידי צד ג'), אך משום שכאן אין מדובר על אנשים מקצוענים בתחום הבנייה, סיכון האשראי של הבנק עולה. מכיוון שכך, תהיו מוכנים שהבנקים ידרשו ביטחונות גבוהים ויבדקו באופן פרטני כל אחד מהמשתתפים בקבוצת הרכישה כדי לוודא שיש ביכולתם להחזיר את ההלוואות שניתנו.
דו"ח אפס – אלמנט חשוב של הלוואות לקבוצות רכישה
אחת מהדרישות של הבנק במסגרת תהליך קבלת האשראי, היא הגשת מסמך הנקרא דו"ח אפס על ידי הנציגים של קבוצת הרכישה. זהו מסמך שנכתב על ידי שמאי מקצועי וכולל בתוכו את הפירוט המדויק על מצבו של נכס הנדל"ן שעליו יש כוונה לבנות את הדירות. חשוב מאד שהשמאי יהיה עצמאי ולא בעל אינטרס כלשהו בקבוצת הרכישה.
דו"ח אפס צריך לכלול בתוכו גם את ההערכות השונות על הסיכויים למכור את הדירות לאחר סיום הבנייה, ניתוח של הפוטנציאל הכלכלי ושווי הדירות העתידי, הערכת שווי של הקרקע ועוד. הבנק בוחן את כל הנתונים המסופקים במסמך ועל סמך זה מחליט מהו גובה הביטחונות שנדרשים והאם הוא מתכוון לאשר את המימון לקבוצות רכישה.
במידה והבנק מחליט כי הדו"ח מספק אותו, כעת מתחילות בדיקות פרטניות יותר של הלווים, מה שנקרא גם שלב הניקוד. כל אחד מהמשתתפים בקבוצת הרכישה מקבל ניקוד מסוים ונפתחות להם מסגרות אשראי בבנק, בהתאם לניקוד שהוא קיבל. המטרה בשלב הזה היא להגדיר את החלק של כל חבר בקבוצה ולשייך אליו את העלויות וההתחייבויות כלפי הבנק.
קבלת אישור של אשראי לקבוצות רכישה
כל החברים בקבוצת הרכישה נבדקים על ידי הבנק בנוגע להיסטוריית האשראי שלהם, הכנסה חודשית, הוצאות קבועות ועוד. אחרי שמתקבל האישור הסופי, נפתח חשבון נפרד בבנק עבור קבוצת הרכישה וכל המשתתפים מחויבים לחתום על הסכם הלוואה מהבנק – גם חברים שאינם זקוקים לאשראי לצורך מימון החלק שלהם ברכישה.
בנוסף לבדיקות המעמיקות וההליכים הבירוקרטיים, ישנה כמובן דרישה של הבנק לשעבד את הקרקע והנכסים הקיימים כנגד ההלוואה שניתנת לקבוצת הרכישה – אלו הם הביטחונות העיקריים של הבנק. כמו כן, כל אחד מהמשתתפים בקבוצת הרכישה מחויב להציג הון עצמי מסוים שאותו הוא משקיע בפרויקט. זה מראה על רצינותם של החברים בקבוצת הרכישה ומספק ביטחונות נוספים לבנק.
בשלב מאוחר יותר, כאשר הבנייה על הקרקע מתחילה, נציגי הבנק שולחים מפקחים מטעמם כדי להעירך את קצב ההתקדמות ולוודא שכל ההסכמים על הלווים מתבצעים כיאות.
במידה ויש לך שאלות נוספות על אשראי לקבוצות רכישה, אנו במרכז למימון עסקי עומדים כאן לשירותך. השאר את הפרטים האישיים שלך בעמוד זה ואנו נדאג שהנציגים הטלפוניים שלנו יחזרו אליך בהקדם האפשרי.